Ohrovt s piščancem v omaki

Pregled

  • Količina: za 4-6 oseb
  • Čas priprave: 60 min
  • Čas kuhanja: 50 min
  • Zahtevnost: lahko

Pregled

Ohrovt s piščancem v omaki

Brstični ohrovt…❤🌞…mmmm, bogat vir mikrohranil, tudi po kuhanju ostane čvrst, meni do neke mere celo zelo hrustljav skozi plasti lističev. Meni božansko 😋. Ker je tudi naše telo božansko in eno samo. Imejmo ga radi ❤🥰.
Recept

2 čebuli

500 g piščančjih ali puranjih prsi

500 g brstičnega ohrovta

2 bučki

4 korenčke

2 žlici polnozrnate moke

3 zvrhane žlice skyra

 

Priprava:
Čebulo drobno nasekljamo in prepražimo. Dodamo na koščke narezano meso. Pražimo cca 5 minut. Dodamo nariban korenček in me mešanjem pražimo še nekaj minut. Zalijemo z majhno količino vode. Dodamo naribane bučke in očiščen brstični ohrovt, ki smo ga prepolovili ali razrezali na četrtinke, po želji. Solimo in kuhamo vsaj 40-45 minut. Pri tem se bo bučka počasi razlezla in naredila omako fino gostljato. Če se nam zdi premalo omake, dodamo še malo vode. Zadnjih 10 minut vmešamo 2 žlici moke, da se omaka primerno zgosti.
Ko odstavimo, vmešamo še skyr.
Kot priloga se odlično prileže kombinacija krompirja in korenčka. Narežete na palčke (kot za pomfrit), naložite na peki papir, pokapljate z nekaj kapljic olja in pečete v pečici cca 35-40 minut.
Obrok je primeren tako za kosilo, kot za večerjo. Obožujemo vsi, tudi otroci! ❤🥰

Tako pripravljena obrok je primer dobro uravnoteženega obroka iz nepredelanih živil. Zagotovimo dovoljšen vnos beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov. Istočasno poskrbimo za visok vnos zelenjave še v kakšni drugi različici kot zgolj solata.  Zadosten vnos beljakovin navadno še najtežje dosegamo. Obrok zagotavlja tudi dalj časa občutek sitosti 😋.

Predvsem pa je obrok zelo bogat z mikrohranili. Če tokrat pobližje pogledamo ohrovt, lahko ugotovimo, da je ohrovt vir večih mineralov, kot so magnezij, kalij, mangan, nekaj tudi kalcija in železa, pa tudi vitaminov, kot so K, C in A, folat ter vitamin B6. Deluje protivnetno in antioksidativno ❤.

Ohrovt je tudi eno od živil, ki se priporoča za podporo delovanja ščitnice. Je nizkokaloričen, zato tudi ugodno vpliva na zniževanje telesne teže. Predvsem pa je zelo dober 😋.