Pregled

  • Količina: za 6 oseb
  • Čas priprave: 80 min
  • Čas kuhanja: 40 min
  • Zahtevnost: zelo lahko

Pregled

Lazanja z jajčevci

Mmmm…le kdo nima rad lazanje?
Recept

1-1,5 kg jajčevcev

400 g skyr

500 g pusto mleto meso

2 čebuli

2-3 korenčke

1 rdeča paprika

Paradižnikova omaka 2-3 dcl

150g manj masten sir

 

Priprava:
Jajčevce operemo in narežemo na kolobarje, debeline 1-1,5cm. Naložimo jih na peki papir in pečemo v pečici cca 20 min, da se malo zapečejo. Lahko se med seboj kolobarji tudi delno prekrivajo.
Medtem prepražimo čebulo, na njej pa prepražimo mleto meso in nariban korenček. Na koncu dodamo še drobno narezano papriko in paradižnikovo omako. Ko odstavimo, vmešamo še skyr.
Lazanjo sestavimo kot običajno, po plasteh. Jajčevci-meso-jajčevci-meso-jajčevci. Na vsako plast mesa dodamo malo manj mastnega sira, nekaj si ga prihranimo za na vrh.
Pečemo pokrito v pečici cca 30 minut. Nato še 10-15 minut odkrito.
Lazanja se mora lepo zapeči.
Obrok je primeren tako za kosilo, kot za večerjo ali za malico za v službo, če nam je ostalo kaj od prejšnjega dne. A pri nas se navadno pekač ven poliže 🙂

Tako pripravljena lazanja bo v primerjavi s klasično različico veliko manj kalorična, vsebuje pa velik zalogaj beljakovin, ki jih potrebujemo preko dneva. Dovoljšen vnos beljakovin je potreben iz vidika ohranjanja mišične mase in doseganja dalj časa trajajoče sitosti. Oboje je, kadar stremimo k izgubi odvečne telesne teže, izrednega pomena.

Predvsem pa je obrok zelo bogat z mikrohranili. Jajčevci so zelo bogati z antioksidanti. So tudi dober vir prehranskih vlaknin. Kalij, natrij, magnezij in vitamini c, A in K, pa poskrbijo, da so jajčevci resnično prava “bomba” za naše iztrošeno telo. Ko se naše telo počuti dobro prehranjeno tudi v smislu mikrohranil, ki jih ima na voljo, ne zgolj kalorij in energetske vrednosti, smo korak bližje ugodnim pogojem za razmnoževanje.