Pregled

  • Količina: za 5-6 oseb
  • Čas priprave: 2 h
  • Čas kuhanja: 60 min
  • Zahtevnost: preprosto

Pregled

Bučkin narastek

1,5-2 kg zelenih bučk

125 g lahke mocarele ali kakršnegakoli lahkega sira

3 čebule

200g pica šunke ali piščančjih prsi

5 jajc

5 žlic pirinega zdroba

2 žlici drobtin drobtin

Na porcijo: 300 kcal, 31g OH, 51g B, 20g M

Bučke imajo zelo nizek glikemični indeks, zato so posebej priporočljive pri diabetesu. So nizkokalorično živilo. Pogostejše dodajanje bučk na jedilnik lahko tako pripomore k boljšemu zdravju in k lažjemu ohranjanju želene telesne teže oziroma k izgubi odvečnih kilogramov. Ker velik delež bučk predstavljata voda in vlaknine, lahko bučke pomembno prispevajo k boljši prebavi.

Vsebujejo veliko vitamina C, ki je med drugim tudi močan antioksidant, ki ščiti telo pred oksidativnim stresom in kroničnimi vnetji. Blagodejno vplivajo k zaščiti srčno-žilnega sistema. Bučke izstopajo tudi po vsebnosti kalija, ki pomaga pri naravnem zniževanju krvnega tlaka. Vsebujejo tudi vitamine B skupine (med njimi tudi folata (vitamin B9), naravne oblike folne kisline, ki je še posebej pomembna za nosečnice), ki pomembno prispevajo k normalnemu delovanju našega organizma. Med drugim, skrbijo za zaščito živčnega sistema, preprečujejo prekomerno utrujenost, sodelujejo pri celični obnovi in prispevajo k boljšemu razpoloženju.

Raziskave so tu za zdaj še precej omejene, vendar določene kažejo, da uživanje bučk pozitivno vpliva tudi na delovanje ščitnice. Še posebej blagodejen vpliv naj bi imele snovi, ki se nahajajo v olupkih, zato priporočamo, da bučk pred zaužitjem ne lupite, če je to le mogoče.

Priprava:

Bučke naribamo, osolimo in ožamemo. Dodamo jajca, nariban sir. Čebulo in šunko prepražimo ter dodamo bučkam. Potresemo še z zdrobom in drobtinami, vse skupaj dobro premešamo. Stresemo v pekač in pečemo 45-60 minut na 180 stopinj. Preden razrežemo še pustimo ohlajati vsaj 15 minut, da postane narastek bolj kompakten. Zraven se prileže zelena solata.