Pregled

  • Količina: za 6 oseb
  • Čas priprave: 10 min
  • Čas kuhanja: 30 min
  • Zahtevnost: preprosto

Pregled

Korenčkova juha

2 manjši čebuli

3 stroke česna

0,5 žlice olivnega olja

6 velikih korenčkov (vsaj cca 500g)

2 žlici zdroba (polnozrnati pirin)

Pol jušne kocke ali jušna osnova

2 žlici skyra (po želji)

Na krožnik: 61 kcal, 11g OH, 1g M, 1g B

Korenje, mavrica antioksidantov. Korenje sodi med najbolj zdravo zelenjavo, saj vsebuje veliko koristnih in zdravilnih sestavin. Korenje vsebuje betakarotene, rastlinske vlaknine, vitamine C, A, B, D, železo, kalij, kalcij, karotenoide, pektin, fosfor, cink… Zaradi čudovitih lastnosti dobro vpliva na stanja kot so: anemija, bolezni zob, srca in ožilja, debelost, depresija, težave s kožo in vidom, težave z ledvicami, osteoporoza, povišan holesterol, visok krvni pritisk, diabetes.

Priprava:

Čebulo prepražimo na olivnem olju, dodamo česen in na kolobarje narezano korenje. Po korenju potrosimo zdrob, premešamo in zalijemo z vodo (ali jušno osnovo) toliko, da je zelenjava pokrita. Solimo po okusu. Kuhamo cca 30 minut. S paličnim mešalnikom zmiksamo do gladke kremne juha. Po želji dodamo 2 žlici skyra.