Pregled

  • Količina: za 4-6 oseb
  • Čas priprave: 10 min
  • Čas kuhanja: 30 min
  • Zahtevnost: zelo lahko

Pregled

Bučna juha

Za 4 do 6 oseb

Sestavine:

1 hokaido buča srednje velikosti
1 velika čebula
3 stroki česna
1 žlica olivnega olja
Bučo dobro operemo in je ne lupimo. Jo prerežemo in odstranimo semena. Izdolbeno bučo narežemo na krhlje.
Čebulo in česen olupimo. Čebulo prerežemo nekajkrat, da dobimo manjše kose, a je ni potrebno sekljati. Vse skupaj, česen, čebulo in bučo naložimo na peki papir, pokapljamo z olivnim oljem in damo v ogreto pečico.
Pečemo na 190°C, približno 20 minut. Robovi buče se naj obarvajo temneje, zapečejo. To da juhi še posebej dober okus.
Zavremo želeno količino vode, nekje 0,75l, pečeno bučo skupaj s česnom in čebulo dodamo vreli vodi, pokuhamo še 5 minut in zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladkega. Solimo po okusu.
Po želji lahko dodamo v krožnik juhe tudi žličko kisle smetane in par kapljic bučnega olja.
Pa dober tek ❤!
Meso hokaido buče je bogato z vitaminom C, provitaminom A (beta karoten) in B6, folatom in kalijem 🤩😍.
Vsebujejo tudi znatno količino antioksidantov, ki delujejo proti oksidativnemu stresu oziroma uravnavajo delovanje prostih kisikovih radikalov ❤😊.

Vse našteto lahko izboljša koncentracijo semenčic ter zniža nivo oksidativnega stresa in s tem možnost za poškodbe na DNK semenčic. Zviša se tudi možnost spontane zanositve 🥳😇.

Karoteni so pomemben del tudi rumenega telesca, ki nastane iz preostanka dominantnega folikla po ovulaciji. Skrbi za  izločanje progesterona, pod vplivom katerega se endometrij pripravi na potencialno ugnezditev zarodka 🤩❤.

Poleg tega buče vsebujejo veliko vlaknin, so nizkokalorične, a nasitne. Uživamo jih lahko tudi v obliki pireja, popečene na kocke kot prilogo, z njimi lahko nadomestimo krompir v svaljkih in še in še 😊.

Vsebujejo tudi aminokislino triptofan, ki je pomembna pri sintezi serotonina (hormona sreče) in melatonina, ki nam pomaga uravnavati spanec ❤😇.