Svetovanje

Z neplodnostjo se dandanes srečuje že vsak šesti par. In trend še narašča. V primerjavi s prejšnjimi generacijami se drugače prehranjujemo, manj se gibamo in vse bolj čutimo psihološko breme družbe, ki zahteva od nas le najboljše.

A naše telo deluje preudarno in po ključu preživetja. Kakršenkoli stres na naše telo, bodisi psihološki ali fiziološki, daje našemu telesu sporočilo, da pogoji, v katerih trenutno bivamo, niso idealni. In prva funkcija, ki jo telo izklopi, je razmnoževanje. Izziv ob soočanju z neplodnostjo za par navadno pomeni še dodatno obremenitev.

V okviru svetovanja se posvetim samo vama in vajini situaciji. Skupaj lahko naredimo pregled ter pomen preiskav in njihovih rezultatov, v kolikor jih že imata. Na voljo sem vama za vsa morebitna vprašanja. Poleg tega pa je svetovanje namenjeno preučitvi trenutnega stanja para in ugotavljanju, kako lahko pripomorem k izboljšanju plodnosti para in s tem tudi dvignem možnosti za uspeh, ne glede na to, ali sta že postopku zdravljenja ali še ne.

Svetovanje lahko izvedemo tudi preko video konference.

Ker vsako leto šteje

Več kot polovica parov, natančneje 70 %, meni, da so čakalne dobe za zdravljenje neplodnosti predolge. Če poiščemo podatek o dejanskih čakalnih dobah po centrih v Sloveniji, ugotovimo, da je čakalna doba za prvo obravnavo para tudi do 6 mesecev. Temu sledi vrsta krvnih in ultrazvočnih preiskav, pregled partnerjevega semena in podobno. Do prvega postopka hitro mine leto dni ali še več. Čas pa neusmiljeno teče.

Kaj pa, če lahko v tem času naredimo kaj tudi sami? S spremembami v življenjskem slogu lahko znatno povišamo možnosti za spontano zanositev ali verjetnost za uspešen izid zdravljenja neplodnosti. Vse našteto pomeni uresničitev življenjske želje, želje para po otroku, v krajšem času, predvsem pa tudi manj invazivno. Pri svojem delu srečujem vedno več parov, ki si želijo povečati možnost za zanositev na čim bolj naraven način. Namreč hormonska stimulacija, aspiracija jajčnih celic in vsi ostali zdravstveni posegi, ki so potrebni za celoten proces zdravljenja neplodnosti, so za par velika psihična in telesna obremenitev.

Posvet in pregled

Pregled dokumentacije dosedanjega zdravljenja, v kolikor je bilo opravljeno, pregled izvidov in podobno.

Telesna aktivnost

Pregled dosedanjega stanja para na področju telesne aktivnosti.

Načrt

Izdelava načrta za izboljšanje plodnosti para – ocena smiselnosti in utemeljenosti vnosa sprememb v življenjski slog para.

Prehrana

Pregled dosedanjega stanja para na področju prehrane.

Pomen svetovanja

Kadar je naše telo v stresu, ne glede na to ali prihaja iz telesnega ali psihološkega nivoja, se na to odzove s stresnim odzivom. Ta vključuje skupek procesov, ki telo pripravijo na preživetje, saj je naše telo ocenilo, da okolje in pogoji, v katerih smo trenutno, ni ugodno. In prva funkcija, ki jo telo izklopi, je reprodukcija oziroma sposobnost razmnoževanja. V tem primeru je potrebno povrniti občutek varnosti in udobja ter zgraditi za prihajajočega otroka stabilno okolje. In to je tudi dolgoročno za celotno družino, če želimo, da bo zdrava in srečna, edina prava pot.

Pomen svetovanja je, da se vaju nauči, kako lahko na telesu prijazen način izboljšata svojo plodnost. S tem prevzameta vajeti v lastne roke, kar vaju dodatno poveže, sprosti napetost in stres, ki se je nabral ob tej življenjski preizkušnji, predvsem pa vaju opolnomoči, da prispevata k izpolnitvi svoje srčne želje. Da bo dotik mehkih otroških dlani za vaju korak bližje.