Sta se odločila, da za izpolnitev vajine največje želje delujeta aktivno?

Očitno sta tudi vidva že ujela podatek, da lahko za uspešno zanositev veliko pripomoreta tudi sama. In ob čedalje daljših čakalnih vrstah je to še toliko bolj pomembno. Namreč čakalne dobe v Sloveniji za prvi posvet v ambulanti za neplodnost, vrsta preiskav, ki sodi zraven in vstop v sam postopek zdravljenja, lahko traja vsaj leto ali celo dve. Kar pa ni zanemarljivo, saj vemo, da biološka ura neusmiljeno obrača svoje kazalce in se ne ozira na stanje v zdravstvu.

Morda se sprašujeta, ali sploh imata težavo pri zanositvi. Morda se tolažita že več mesecev zapored, da naslednji mesec pa bo. Kdaj smatramo par, da ima težave pri zanositvi? V kolikor gre za mlajši par, je kriterij za to, eno leto rednih spolnih odnosov. Izrednega pomena za uspešno zanositev pa je tudi prekomerna telesna teža. Le-ta pomembno vpliva na cel spekter procesov tako v ženskem kot v moškem telesu. Namreč, poslabšan hormonski status, slabša gibljivost ali koncentracija semenčic ali ponavljajoči se splavi, ni nujno, da so primarni vzrok za neplodnost. Lahko so posledica prekomerne telesne teže. In z zmanjšanjem le-te lahko pomembno izboljšamo številke kriterije za uspešno zanositev in samo nosečnost.

Celo kadar so vrednosti spermiograma, analize semenskega izliva, normalne, lahko povišan delež maščobe pri moških povzroča povišane vrednosti DNK fragmentacije. Gre za poškodbe na DNK semenčice, ki jih ne moremo zaznati pri običajni analizi semena, so pa izredno pomembne za uspešnost postopka zdravljenja neplodnosti, kakor tudi za uspešno spontano zanositev.

In če ugotavljata, da bi to lahko bil eden od vzrokov za neplodnost tudi pri vaju, potem sta na pravem mestu. Sem doktorica znanosti molekularne biologije, zadnjih 15 let zaposlena v laboratoriju za zdravljenje neplodnosti. Sem tudi osebna trenerka in prehranska svetovalka.

Če želita, da vaju spremljam na poti do uresničitve vajine srčne želje, me kontaktirajta, da se dogovorimo za prvi posvet. Se vidimo!