Zdravljenje v tujini

Izredno rada se pogovarjam s pari o poteku njihovega zdravljenja. Pa vidim, da to tudi potrebujejo. Velikokrat mi rečejo, da prvič slišijo določene informacije ali izvejo za neke dodatne možnosti ter da si še nihče ni vzel za njih toliko časa. Imajo občutek, da njihovo zdravljenje nima rdeče niti, da vsakič vidijo drugega zdravnika, da je ekipa neodzivna na telefonske klice ali da se počutijo kot številka.

Povem jim, da razlog za to ni v ljudeh, ki jih zdravijo, temveč zgolj v različnih zdravstvenih sistemih. Prepričana sem, lahko potrdim iz lastnih izkušenj, da so v Sloveniji na oddelkih za reproduktivno medicino zaposleni ljudje, ki jim ne manjka strokovnosti, empatije ali občutka za paciente. Omejena dobrina je čas in denar, ki ga smejo po smernicah zavarovalnice nameniti vsakemu od vas.

V tujini je situacija drugačna, parom za zdravljenje neplodnosti se lahko nameni veliko več časa in denarja, a je tudi sistem popolnoma drugačen. Samo za primerjavo: na primer v Sloveniji ima vsak par 6 postopkov zdravljenja neplodnosti, pri čemer so ti popolnoma brezplačni za par, prav tako ni starostne omejitve (več). Poleg tega vsi odmrznjeni zarodki spadajo pod en postopek. V Avstriji ima par na voljo samo 4 postopke, starostna omejitev za žensko je 40 let, za moškega 50 let. Vsak odmrznjen zarodek se šteje kot nov postopek (torej eden od štirih postopkov, od julija letos pa to sploh ne bo več mogoče opravljati preko zavarovalniških postopkov), poleg vsega naštetega pa mora par v vsakem primeru 30% stroškov zdravljenja kriti sam, kar znese okvirno 1000€ za vsak postopek.

Navadno nam je lažje sprejeti situacijo takšno, kakršna je, če razumemo ozadje. Kljub temu si pa nekateri pari vseeno želijo bolj osebne obravnave, želijo biti slišani in videni, želijo odgovore na vsa vprašanja, brez da bi imeli občutek, da se zdravniku mudi naprej k drugemu pacientu.

Veliko parov iz tega razloga obišče Češko. Zraven opisanega Češka nudi tudi možnosti darovanja jajčnih celic, semena in zarodkov. Slednje pri nas zakonsko ni dovoljeno, darovalk in darovalcev pa izjemno primanjkuje. Razlog za to je ponovno drugačna zakonska ureditev. Klinik na Češkem je ogromno. Izbira je težka. Jaz nisem preizkusila nobene, tako da osebne izkušnje nimam. Slišim pa že nekaj let veliko pozitivnih informacij od parov, ki to izkušnjo imajo in največkrat slišim dober glas o kliniki Reprofit Brno. In popolnoma nepričakovano sem pred kratkim zasledila, da je omenjena klinika dobila tudi v Sloveniji svojo koordinatorko, ki pa ima pri njih tudi osebno izkušnjo!

Zavedam se, da nobena klinika nikjer na svetu nima čarobne palčke, a za vsakega od vas si želim, da je vaša pot čim manj boleča, čim lažja in hitrejša. Kajti zdravljenje neplodnosti je velika preizkušnja, naporna tako psihično kot telesno, in marsikateri par na tej poti obupa.

A če razmišljate v smeri zdravljenja v tujini, menim, da je Reprofit Brno dobra izbira. In želite od samega začetka do konca podporo in pomoč pri povrnitvi stroškov s strani slovenske zavarovalnice (vam pripada ob veljavni napotnici in ob pogoju, da imate vsaj še 1 od 6ih postopkov), se obrnite na Helena Golja Štamcar, najdete jo na njeni strani https://najincudez.com/

Srečno!