Kaj je hipnoza in za kaj se lahko uporablja?

A se tudi vama kdaj zazdi, da so vaju dolžnosti, vsakdanji urniki in obveznosti posrkali vase? Občutita kdaj odtujenost? Neplodnost je za par izjemno težka preizkušnja. Čudovito orodje, ki služi sproščanju posameznika, odlično pa se lahko uporablja tudi za zbliževanje para, je hipnoza.

Ko se pogovarjam z ljudmi in vprašam, če poznajo hipnozo in njene učinke, mi večina ljudi, ki hipnoze ne pozna, odgovori, da oni se pa že ne pustijo »začarati«. Gre za pogost predsodek, ker je hipnoza v družbi poznana popolnoma napačno. »Krivec« za to so razne televizijske oddaje, ki so bile posnete z namenom zabavati gledalce, in s tem namenom so sodelovali vsi, tako nastopajoči kot hipnoterapevt.

Resnično dejstvo pa je, da je hipnoza zgolj stanje možganov, ki se pojavlja popolnoma spontano, vsak dan, pri vsakem od nas. Gre za znižano frekvenco delovanja možganov, ki se vedno pojavi tudi tik preden zaspimo ali se zbudimo. Pogosto je tudi med vožnjo avtomobila, gledanjem televizije in podobno. Lahko pa s pomočjo hipnoterapevta, ki nas vodi in usmerja, takšno stanje dosežemo točno takrat, ko si to želimo in z določenim namenom. Pogoj za to pa je seveda, da si tudi vi to sami želite. Če si tega ne želite, to ne bo mogoče, zato je vsakršna skrb, da vas lahko hipnoterapevt »začara« ali deluje na vas proti vaši volji, popolnoma in v celoti odveč. Prav tako lahko iz hipnotičnega stanja v vsakem trenutku sami izstopimo.

In zakaj je potem hipnoterapija tako zelo uporabna? Ali ste se že kdaj v življenju kaj trdno odločili, pa potem nekako niste uspeli tej odločitvi slediti? Na primer, ste se odločili, da boste redno telovadili, ali se držali uravnotežene prehrane, pa je po nekaj dnevih, ko niste imeli najboljšega dneva, načrt propadel? To se nam dogaja zato, ker je odločitev odvisna od našega zavestnega uma, ki je odvisen od naše volje, motivacije in energije. Kadar je volja omajana zaradi najrazličnejših vzrokov, se prične oglašati naša podzavest, ki pa se zelo nerada prilagaja in ne mara sprememb, torej želi vztrajati na starem vzorcu vedenja. Navadno bijemo v sebi nekaj časa bitko med obema, dokler na koncu utrujeni od borbe ne podležemo.

V hipnotičnem stanju pa je prav podzavest tista, ki jo nagovarjamo. Zato je hipnoterapija odlično orodje za spreminjanje vzorcev, tistih, ki jih želimo nadomestiti z drugačnimi.

Tako se hipnoza odlično obnese in uspešno uporablja, kot podporna terapija, pri procesih hujšanja, spuščanju preteklosti, premagovanju različnih strahov, opuščanju različnih škodljivih razvad, izboljšanju samopodobe, povišanju libida, opuščanju kajenja in še in še.

Poleg tega pa že samo hipnotično stanje, brez kakršnihkoli sugestij odlično in blagodejno deluje na celotno naše telo. Takrat se izredno sprostimo, začutimo notranji mir in cirkus v glavi ugasne. Zato je odlično orodje za obvladovanje stresa.

Kadar pa prideta na hipnozo v paru, pa še dodatno par zbližuje in povezuje, zato jo izredno priporočam tudi parom, ki se srečujejo z neplodnostjo, kjer spolni odnos, zaradi spremljanja cikla in optimiziranja pogojev za zanositev, pogosto postane zelo tehnične narave.

Hipnoza je od leta 1950 tudi priznana s strani angleške in ameriške zdravniške zbornice. A o zgodovini razvoja hipnoze povem v naslednjem prispevku kaj več.

Včeraj sem prejela tudi tole prijazno sporočilo, za katerega sem neskončno hvaležna. Takrat moje delo bodi največji smisel:

Draga Barbara, kot veš, sva bila s partnerjem na skupni hipnozi prvič. Moram ti povedati, da je bilo to za naju nekaj čisto novega, vendar sva predano želela v to novo izkušnjo.

Med samo hipnozo sva občutila intenzivno toploto, prijetno sproščenost in hkrati težo samega telesa. Spokojno sva sledila sugestijam, katere si nama polagala v podzavest, Barbara.

Po sami terapiji sva se počutila osvobajajoče oziroma kot bi nama nekdo resetiral možgane in izpraznil glavo. Skratka, bili so zelo prijetni občutki. Posledica hipnoze pa je, da se vsak dan bolj čutiva, povezujeva (telesno in duševno) in sva željna drug drugega. 

Oba sva ti hvaležna za to izkušnjo.

Vesna & Aleš