Hipnoza – kako poteka in kakšni so njeni učinki

Kaj sploh je hipnoza?

Hipnoza je čudovito stanje, ki je našemu telesu povsem naravno. Kadar se odločimo za spremembe v življenju, poznamo vzrok za to, zase si želimo nekaj boljšega. A naša podzavest je tista, ki ne mara sprememb. In na podlagi informacij in ustaljenih vzorcev, ki jih hranimo v podzavesti, delujemo večino časa. Hipnoza nagovarja našo podzavest, spreminja stare ustaljene vzorce vedenja.

To ni čarobna paličica, s katero se zgodi, karkoli si vi želite, brez da se za to odločite, potrudite ali si spremembo zares želite. Zato je vsakršen strah, da bi počeli v ali po hipnozi stvari, s katerimi se ne strinjate, povsem odveč. Lahko pa je čudovita dopolnitev, čudovita pomoč na vaši poti. Pomemben delček, ki vas loči od uspeha.

Vse se začne pri mislih, tako težava kot rešitev. In hipnoza nam pomaga, da so naše misli pozitivne in takšne, ki nas vzpodbujajo na poti do cilja. Pa tudi samo stanje hipnoze deluje na celotno telo izredno blagodejno. V hipnozi se počutimo lahkotne, svobodne in mirne. Znižajo se stresni hormoni in počutimo se še ure in ure fantastično. Predvsem pa je povsem naravna.

Kako poteka?

Nujno potreben za uspešno hipnozo je uvodni razgovor. V njem klient hipnoterapevtu pojasni, zakaj prihaja in zakaj si želi spremembe. Skupaj raziskujeta in se pogovarjata tudi o vzrokih za težave, od kod izhajajo, kje so sprožilci. Pomemben je vidik razmišljanja klienta, besede, ki jih uporablja in še veliko drugih stvari. To je izjemnega pomena. Samo tako lahko hipnoterapevt za posameznega klienta pripravi individualno prilagojen tekst, ki bo maksimalno učinkovit.

Poleg tega pa si morate sprememb želeti, kar ni vedno tako enostavno, kot se sliši. In na način, ki je za vas sprejemljiv. Sicer hipnoza ne bo uspešna.

Da razložim na primeru. Klient pride na hipnozo z namenom hujšanja. Seveda se lahko hipnoza s tem namenom opravi. A v razgovoru s klientom včasih ugotovimo, da želja po neprimerni hrani pride še iz drugih vzrokov, na primer žalost, razočaranje ali tesnoba, ki nima nobene povezave s hrano. Hrana je le ventil za negativna čustva. Zato je seveda v takem primeru za uspeh nujno pokriti obe področji.

Za tem sledi indukcija hipnoze. Gre za izredno prijetno stanje, ki ga tudi sicer spontano dosegamo preko dneva. Vsaka skrb, da bi v hipnozi počeli karkoli, kar ni v skladu z vašo voljo, je popolnoma odveč. Klienti opisujejo stanje kot izredno blagodejno, mirno in spokojno, v stiku sam sabo.

Razgovor s terapijo traja okvirno 1-1,5 ure.

 

Pogostost in trajanje terapije

Število potrebnih terapij je zelo različno in odvisno od posameznika ter kompleksnosti težav. Včasih je potrebna zgolj ena, včasih nekaj zaporednih (okvirno od 2 do 4). S pomočjo hipnoze pridemo do točke, ko lahko pričnemo svoje odločitve resnično uresničevati, dosledno, pridobimo nujno potrebne izkušnje in s tem lahko postane naš nov način trajen, postane naš nov vzorec.

Najpogostejša področja

Hipnoza je prilagojena individualno. Se pa ljudje najpogosteje na hipnoterapevta obračajo z željo po opuščanju škodljivih navad, opuščanju preteklosti, izboljšanju samopodobe, iskanju notranjega miru, za pomoč pri hujšanju, izboljšanju učnih navad, povišanju libida, samozdravljenje in še nešteto drugih področij.

Cena

1x individualna hipnoza z uvodni razgovorom in individualno prilagojenim besedilom za terapijo … 55e

Hipnoza v paru … 70e

Samohipnoza (poteka v dveh srečanjih) … 120e