Greva na postopek zunajtelesne oploditve. Kdaj lahko pričakujeva najino štručko?

Vsak par si želi otroka zdaj ali vsaj čimprej, saj verjetno že nekaj časa nestrpno pričakuje svoj magični plus na testnem lističu.

Morda čaka že nekaj mesecev, morda celo več let. Par je napoten na kliniko za neplodnost šele po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov. In verjetno eno prvih razočaranj, ki ga par doživi, je dejstvo o čakalnih dobah in času, ki je potreben, da se opravijo vse potrebne preiskave. Takrat se navadno pričnejo spraševati o času, ki beži, o letih, ki bežijo in o času, ko čakajo.

A pri tem je potrebno vedeti, da postopek zunajtelesne oploditve ni zagotovilo, ni magična paličica, ki bo zagotovo prinesla otroka. Je le ena od poti, ki lahko paru pomaga do tega, ni pa zagotovilo. In lahko traja.

Postopek zunajtelesne oploditve je uspešen pri parih, pri katerih so vsi pogoji in dejavniki optimalni, v okoli 40ih odstotkih. V takih primerih gre za mlad par, pri katerem je kakovost semena dobra in tudi pri ženski ni ugotovljene diagnoze, ki bi pomembno vplivala na izid postopka.

Kadar pa temu ni tako, kadar gre za ženske starejše od 35 let, slabšo kakovost semena in ostale pridružene diagnoze, pa so ti odstotki nižji, lahko precej nižji, lahko tudi nižji od desetih odstotkov. Pa teh številk ne navajam, da bi vas strašila, ampak da bi vam povedala, da se te številke da precej dvigniti z optimizacijo življenjskega sloga. Da se ta leta čakanja na rešitev da precej skrajšati. Da je neplodnost velikokrat zgolj simptom, ki ga je razvilo telo kot odgovor na čas, v katerem bivamo. Da je to klic telesa, ki želi, da mu prisluhnemo.

Če sta se odločila, da ne želita več čakati, če sta se odločila, da časovno skrajšata vajino pot do otroka, vaju prijazno vabim, da ne kontaktirata na info@fit4family.si.

Na dnu strani najdeta tudi povezavo, preko katere se lahko prijavita na novičke.

Za redno spremljanje dogajanja pa všečkajta mojo FaceBook stran: https://www.facebook.com/Fit4Family-106061634781529