Kolikokrat sta slišala, da se morata za uspešno zanositev zgolj sprostiti?

Verjetno ste to slišali od prijateljev, ki ste se jim zaupali ali od zdravnika, ki vas obravnava, morda od medicinske sestre, s katero ste prišli v kontakt. Čeprav se stavek sliši prazno in puhlo, ni iz trte zvit.

Morda vam bo lažje nastalo stanje razumeti, če vam povem, da naše telo deluje preudarno in po ključu preživetja. Kakršenkoli stres na naše telo, bodisi psihološki (npr. stres v službi ali doma) ali fiziološki (ekstremno dietiranje ali izločanje posamezne vrste makrohranil) daje našemu telesu znak ali sporočilo, da pogoji, v katerih trenutno bivamo, niso idealni. In prva funkcija, ki jo telo izklopi, ker ta za preživetje našega organizma ni nujna, je razmnoževanje. Že sama nosečnost je za žensko telo izredno energetsko potratni proces, pa tudi pogoji za potomce so v takih primerih slabi.

Če pa pogledamo zadevo čisto iz biološkega vidika, ugotovimo, da hormoni nadledvične žleze, ki se sprostijo, ko smo v kratkotrajnem ali dalj časa trajajočem stresu, dejansko regulirajo delovanje reproduktivnih organov. To se zgodi tako, da stresni hormoni (predvsem kortizol in adrenalin) sporočijo našim žlezam v možganih (hipotalamus in hipofiza), da smo v stresu. Posledica je znižano izločanje hormonov (GnRH ter luteinizirajoči hormon (LH) in folikel stimulirajoči hormon (FSH)), ki uravnavajo  delovanje spolnih organov. Tako se zniža produkcija spolnih hormonov v spolnih žlezah (steroidogeneza) ter proizvodnja in zorenje spolnih celic, tako v testisih kot v jajčnikih. Rezultat je seveda znižana plodnost tako moškega kot ženske.

Pogoji, v katerih bivamo zadnja leta resnično niso več optimalni. Polni urniki, optimizacija in perfekcionizem na vseh področjih nas nemalokrat potisne do roba. Tako tudi na področju neplodnosti opažamo trend, ki ni vzpodbuden. Dandanes se že vsak šesti par sooča s težavo z zanositvijo. In obvladovanje stresa je zagotovo eden od pomembnih dejavnikov. Vesela bom, če vama lahko pri tem pomagam. Vadba je eden od odličnih načinov za to. Kontaktirajte me na:

info@fit4family.si

Vir: Whirledge S, Cidlowski JA. Glucocorticoids, stress, and fertility. Minerva Endocrinol. 2010;35(2):109–125